Избрани Новини

Хиляди заглавия намериха място в "Литера Експо" в Благоевград /снимки/

Мотото на проявата е "Животът е книга, книгата е живот"

С изпълнения на Биг Бенд – Благоевград официално бе открито третото издание на изложението „Литера Експо” в Благоевград. Началото на панаира на книгата събра десетки почитатели на българска и чужда литература на площад „Георги Измирлиев“. Те бяха приветствани от началник-отдел „Образование“ Симона Митова и организатора на събитието Венка Рагина.

"За мен е чест от името на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов да поставя началото на третото издание на „Литера Експо”, да приветствам с „добре дошли” авторите и издателствата, които сте тук и да пожелая на жителите и гостите на града да обичат книгите, защото човек става мъдър не със сила, а с четене”, каза Симона Митова.

"Литера Експо", чието мото е „Животът е книга, книгата е живот“ продължава до 15 май, предлагайки уникални заглавия от всеки литературен жанр.

В третото издание на Панаир на книгата в Благоевград участват 14 водещи български издателства, които предлагат класически и модерни заглавия. Почитателите на книгите вече започнаха да разглеждат и купуват с отстъпка своите любими литературни творби.

В рамките на събитието жители и гости на областния център на Пиринско ще имат възможност всяка вечер се срещат с различни автори на книги. Сред тях са известният писател Людмил Станев, Людмила  Андровска, Тодор Пейчев, Васил Стефанов – Слона и Иван Димитров.

За първи път тази година се организира кампания за събиране на готварски рецепти от благоевградския край за подготвянето и издаването на сборник с рецепти „Благоевградски вкусотии”. На площад „Георги Измирлиев“ е поставена кутия в която всеки, който желае да се включи в инициативата, може да допринесе  за подготовката на първото кулинарно издание, свързано с традициите на района. Най-добрите рецепти, които ще бъдат подбрани от специално жури, ще бъдат включени в това издание. Ще се приемат и снимки с високо качество за илюстрация на рецептите. Резултатите от подбора ще бъде обявен за Коледните празници, а за следващото изложение на „Летера Експо” ще бъде отпечатан и кулинарният сборник „Благоевградски вкусотии”.

Инициативата „Литера Експо 2016” е част от стратегията на Община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града. Организатор на проекта е Асоциация за култура и книжовност, в партньорство с Асоциация „Българска книга”, Регионална библиотека „Димитър Талев” и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)