Избрани Новини

Село празнува при каменните Кирил и Методий

Техните каменни фигури са високо в планината над село Мечкул

Жители на симитлийското село Мечкул начело с кметския наместник Христо Димитров отбелязаха 11 май – Ден на братята първоучители Кирил и Методий, при техни каменни фигури високо в планината. Скулптурите не са дело на скулптори, а на природата. В района се намира огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила.

Каменният феномен е само на 2 км от населеното място и на 15 км от главния път за Гърция. Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - покровител на семейството, светецът, който сбъдва желанията.

"Вековна е традицията жителите на община Симитли да почитат празниците на св. Мина и на 11-и май. Хората се радват на чудните скални образувания и се зареждат с позитивна енергия от древното оброчище. Рано сутринта поставихме цветя пред каменната фигура на създателите на нашата азбука. По този начин почитаме тяхното свято дело", заяви управникът на селата Мечкул и Сенокос Христо Димитров.

Преди много десетилетия тук е имало голямо селище, оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. На кръстопътя на еликсира на боговете и на цивилизацията някога е имало плодородни лозови масиви. Днес обаче са запазени само легендите и приказният скален град. Край някогашното древно оброчище са разположени каменните "гардове". Тук е прочутият исполински трон на Крали Марко, митологичен народен закрилник. Сред скалните образувания са и братята първоучители Кирил и Методий.

"Двамата светци се виждат много ясно. Гордеем се, че край нашето село е този природен феномен. Целунати сме от Господ. Идват много туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат. Лично ги водя из тези чудни и свети места. Усещането е неописуемо. Интересът е все по-голям. Постоянно водя гости към скалния град", твърди кметският наместник. Той се надява, че община Симитли ще изготви и кандидатства с проект по европейските програми, за да развие тази неповторима туристическа атракция. Защото за Кирил и Методий знае целият славянски свят и това гарантира приток на туристи към скалния феномен, който някога е бил мегалитно светилище, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов