Избрани Новини

70 години от своето създаване ще отбележи Неврокопския ансамбъл

Дълги години носи името "Яне Сандански“

Днес в Гоце Делчев ще бъде отбелязана 70-та годишнина от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Първият ансамбъл в България– Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, е основан през 1946 година в Гоце Делчев и дълги години носи името „Яне Сандански“. Негов основател е Зафир Кънчев, който полага началото заедно с Костадин Руйчев и Златко Коцев. През 70-годишния си творчески път самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографско богатство на българския народ. През школата на ансамбъла за тези години са преминали повече от 2000 певци, танцьори и музиканти.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци има издадени 5 албума, множество реализирани записи за Националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят: Полша, Унгария, Чехословакия, Македония, Русия, Латвия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Италия, Холандия, Германия, Канада, Египет и други. Носител е на орден „Кирил и Методий“ - 1-ва степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия.

70-та годишнина от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Дома на културата в със следната програма:

18.00 - 18.25 часа - изложба "70 години Неврокопска съкровищница"

18.30 - 20.00 часа - празничен концерт

Организатори на събитието са община Гоце Делчев, Народно читалище „Просвета – 1865“ и Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, с подкрепата на Българска национална телевизия и Българско национално радио - радио Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов