Избрани Новини

Грамоти получиха кметове, почистили най-бързо незаконни сметища

Грамота има и за кметовете, които най-бавно успяха да се справят с проблема

Над 100 репортажа за близо 80 незаконни сметища, открити от репортерите ни и зрителите на БНТ . Само 12 от тях са неизчистени в момента – това е равносметката от първата година на инициативата на новините на БНТ 2 „Да почистим незаконните сметища в България“.

Екипът на медията връчи в Министерството на околната среда и водите списък на непочистените места. А най-бързите кметове на общини и най-активните зрители получиха почетни грамоти за работата си. Специална грамота беше изработена за кметовете от 5-те региона на страната – Русе, Варна, Пловдив, Благоевград и София, които най-бързо почистиха незаконните сметища след подаден от нас сигнал. Грамота има и за кметовете, които най-бавно успяха да се справят с проблема. Има специални награди и за най-активните ни зрители.

Първото място в класацията и на най-абсурдните сметища е за късноантичната гробница край жп гара Тракия в Пловдив. Второто място е за местността „Копитото“ в Природния парк “Витоша”. Друго фрапиращо сметище открихме в сърцето на Русе – в двора на частен имот. Живеещите в района многократно са писали писма до институциите – без резултат. А собственикът отказва да почисти.

Може би най-голямото незаконно сметище, което открихме в инициативата е във варненския квартал „Максуда“. Отпадъците там се изхвърлят на метри от кофите за боклук.

Най-бързо реагираха на нашите сигнали кметът на столичния район Подуяне Ева Митова за боклуците, изхвърлени в Слатинската река. Тя е категорична, че отговорността за чистотата на града е споделена между граждани и администрация. Кметът на карловското село Христо Даново Акиф Каратабан получава грамота за бързата си реакция след сигнала за нерегламентираното сметище в селото. Той вече санкционира с парични глоби всички, които изхвърлят боклук на нерегламентирани места.

И бившият кмет на разложкото село Баня Николай Драговчев получава грамота за бърза реакция: “Аз съм доволен, че го почистихме, но имам и една забележка, значи жителите на тоя квартал да бъдат малко по-внимателни, да не хвърлят боклуците– това са собствените им къщи, разбирате ли. И пожелавам на новия кмет малко по-строго с тия хора, за да влезем в крак. Иначе няма какво да се лъжем, не може да се чисти постоянно, кметът не е длъжен постоянно да им чисти, те да си правят каквото си искат.”

Дано новият кмет е упорит като стария, защото в Баня проблемът с незаконното сметище е постоянен.

Кметът на варненския район Одесос Георги Недев също е сред отличниците заради почистване на незаконното сметище на улица „Девня“: “Мястото съвсем скоро ще изглежда още по-добре, понеже предстои косене и естествено след това – обезпаразитяване. И ще стане едно съвсем приятно място за очите на минаващите автомобилисти.”



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов