Избрани Новини

Издигат 55-метров дървен небостъргач до 2020 година

Наскоро беше завършена 6-етажна сграда от дърво в Марсилия

Гората трябва да превземе градовете. Дървото може да израсне до нивото на високотехнологичен материал. То се превръща в здания, офиси, обзавеждане… И същевременно пести вредни емисии на въздуха. Да, точно така, може да го направи, дори и да е лишено от корени и листа, дори и да е обработено като строителен материал, съобщава БНТ.

Канадецът Майкъл Грийн от години култивира идеята си за въвеждане на дървения материал в устойчивото строителство.

Изпробвал, проучвал, консултирал се и не само разбрал, но доказал на теория и практика, че правилната употреба на дървото е път към решението на два основни проблема – недостигът на сгради за нарастващото население на Земята и климатичните промени, предизвикани от човешката дейност и до голяма степен – от строителството.

"Ако вземете това дърво и го превърнете в строителен материал, част от мебел или детска играчка, то вие ще запазите способността му да съхранява въглероден диоксид”, обяснява     Майкъл Грийн.

Един кубически метър дърво удържа един тон въглероден диоксид, стига дървото да се превърне в траен строителен материал. Ако добавим и доза забавление, породена от спомените за напасване на части в детските конструктори, получават се модули с подобно предназначение, но в по-голям мащаб.

“Панелите са конструирани и обработени така, че да бъдат устойчиви на огън колкото стоманата и бетона”, показва Грийн.

В панелите ще могат да влизат не само дървесни дънери, но и клонки, парчета и дървени обрезки. По-широката употреба на дървения материал не е свързана с по-бързи темпове на обезлесяване, смята Майкъл Грийн. Стига цикълът на изсичане и залесяване, както и правилното управление на горите да са факт.

“Има модели за устойчиво използване на горите. Аз мисля, че тези идеи са начин за борба с обезлесяването. Те могат да придават добавена стойност на горите и да убеждават хората, че могат да се грижат за природата и да печелят от това”, казва още новаторът.

Самото строителство с дървени панели изисква по-малко работна ръка и по-малко време. Моделът вече се налага в Съединените щати, Австралия и в Европа. Наскоро беше завършена 6-етажна сграда в Марсилия. Същото дружество, издигнало сградата, работи по проект за 9-етажно здание в Ница. В Бордо се планира издигането на 55-метров дървен небостъргач до 2020 година. Три години по-късно в Стокхолм ще се издигне 34-етажен небостъргач. И това е само началото, смята Майкъл Грийн.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)