Избрани Новини

ЮЗУ беше домакин на Петия симпозиум на "Музика и танц в Югоизточна Европа“

В конференцията се включиха изследователи и практици от 15 държави

Югозападният университет "Неофит Рилски" - Благоевград бе домакин на Петия симпозиум на Изследователската група "Музика и танц в Югоизточна Европа" на Международния съвет за традиционна музика (ICTM) към ЮНЕСКО. В конференцията се включиха изследователи и практици от 15 държави ( 3 континента). Активно участие взеха ръководителите и представители на катедри "Хореография" и "Телевизионно, театрално и киноизкуство".

Културната програма включваше концерти, уъркшопи, прожекции на филми, изложба, вечер на българската етномузикология, джемсешъни и запознаване с културното наследство на Югозападна България.

Презентациите в програмата на Симпозиума се фокусираха върху три теми:  "Музика и танц в Югоизточна Европа в периода след 1989 година", "Представяне на музика и танц в аудио-визуални етнографии в Югоизточна Европа" и "Мит, ритуал и интерпретации на музика и танц на Югоизточна Европа".

Организатор на симпозиума е Катедра "Музика" към  Факултета по изкуствата на Югозападен университет "Неофит Рилски". Научният форум и културната програма са посветени на 40-годишнината на ЮЗУ "Неофит Рилски". Важна подкрепа и съдействие за организацията на симпозиума оказа Националният комитет на България към ICTM. Партньори на симпозиума бяха Институтът за изследване на изкуствата - БАН, Българското национално радио - Радио Благоевград, Фондация "Цвятко Благоев".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов