Избрани Новини

Реколтата от череши е съсипана, земеделците са пред фалит

Цената на черешите ще е висока през целия сезон

Катастрофална година се очертава за родните черешопроизводители, информира btv. Голяма част от дърветата са попарени от слана, а останалите на някои места череши ще бъдат напукани заради дъждовете от последните дни, прогнозират специалисти. Ефектът ще е висока цена през целия сезон.

Кюстендил държи една трета от пазара в страната със 7000 декара черешови насаждения. Повечето от дърветата вече са измръзнали.

"Проливните дъждове в момента утежняват ситуацията, не може да се влезе с техника в насажденията, не може да се опази това, което е останало и то ще бъде повредено и некачествено като продукция”, посочи доц- д-р Илияна Кричкова, зам.- директор на Институт по земеделие – Кюстендил.

Кирил Димитров гледа 100 декара с овошки. Опитал да спаси черешите с така нареченото опушване, но не успял.

Земеделците в района са изправени пред фалит. Проблем ще има и с други плодове.

"95% от реколтата от череши е унищожена, при сливите – 100%, ябълките имат по нещо останало, прасковите нямат”, поясни Кирил Димитров.

За да се компенсират стопаните от държавата, обаче се изисква 100% унищожена продукция.

В понеделник в сдружението на черешарите в Кюстендил ще обсъждат какво да предприемат.

Ще поискаме някаква еднократна помощ от правителството и от фонд „Земеделие”, коментира Ивайло Борисов, управител на „Булгарплод”.

В момента черешата е скъпо удоволствие. Най-евтини са гръцките - около 4 лева. На много места обаче цената е около 8 лева, а по пазарите в София- дори 26 лева. Прясната череша ще е скъпа през целия сезон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов