Избрани Новини

Благоевградчанки-общественички гостуваха в Горнобрезнишкия манастир

Поканата към тях беше от ктитора Григор Митрев

По покана на Григор Митрев, ктитор на манастира "Св. Пророк Илия“ в село Горна Брезница, група учителки от Клуба на учителите – ветерани в Благоевград направиха поклонническо пътуване до манастирската обител. Те гостуват там вече за трети път, като предишните срещи отново бяха по негова покана. Към тях се присъединиха и дамите от Сдружение „Движение - Ние, жените“ с председател Здравка Чимева, както и журналистката от Радио Благоевград Антоанета Гулева, добър приятел на манастира.

Селцето Горна Брезница се намира в Югозападна България, в ниската част на почти непознатата за обикновения туристите Малешевска планина.  Манастирът "Св. Пророк Илия" се състои от четири части – манастирска сграда, параклис, самостоятелна камбанария и църква. Там може да се насладите на гледката към „Кръсто“ - това е едно от новите свети места в землището на село Горна Брезница – кръст-паметник, издигнат върху най-високата част на местността Плоски – Борованов чукар. Дело е на ктитора Григор Митрев. Светилището представлява стоманен кръст с височина от 18 метра, широчина 6 метра и с тежест от 5 тона. Кръстът се издига върху 25 кубика железобетонна маса, в чиито основи е вградена бутилка с имената на ктитора, строителите, знатни гости и отслужилите освещаването му.  Вградена е и глава на жертвен овен.

Дамите, след леко изкачване по пътя към манастира, бяха посрещнати от хор "Чинари" на женския клуб в с.Горна Брезница и съпругата на ктитора Ивелина Митрева. След като разгледаха манастирския комплекс и се полюбуваха на прекрасната природа край него,  домакини и гости седнаха на богата трапеза, подготвена от ктитора Григор Митрев. Освен от вкусните ястия, приготвени собственоръчно от сръчните домакини, гостите бяха приятно изненадани и от невероятно красивите изпълнения на народни песни на хор "Чинари". Към гласовитите певици се присъединиха и гостите от женското сдружение, а накрая край манастира извиха весело приятелско хоро.

С много прегръдки и обещания за нови взаимни гостувания се разделиха дамите. Първата среща вече предстои и датата е уточнена - Сдружение "Движение - Ние, жените" покани певиците на тържеството по случай 10-годишнината му, която ще се чества в Благоевград на 28-ви май. И уговориха взаимни общи мероприятия, които - както винаги - ще бъдат в полза на доброто и на обществото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов