Избрани Новини

ВМРО погребва урната с праха на Антон Попов

Погребението е днес над мелнишкото сeло Сугарево до гроба на Тодор Александров

Урната с праха на Антон Попов, най-близкия съратник на Иван Михайлов, ще бъде погребана над мелнишкото с. Сугарево, до гроба на Тодор Александров, информира в."24 часа". ВМРО организира днес погребението, като урната ще бъде транспортирана от Рим, където в началото на април почина на 88-годишна възраст дясната ръка на Ванче Михайлов.

Антон Попов е роден на 5 август 1928 г. в село Горна Брезница, община Кресна. Началното си образование завършва в родното си село, гимназиално – в Свети Врач, сега град Сандански. През 1953 г. с група младежи минава държавната границата и попада в Югославия, като етап от преминаването му на Запад. През есента на 1953 г., Антон Попов става студент в Медицинския факултет в Скопие. Репресивната машина на Тито през 1955 г. го задържа в концлагера Герово за около десет месеца. Все пак, благодарение на кампания на ООН, успява да стигне в Капуа, Италия.

Пратеният от Иван Михайлов - Асен Аврамов, забелязва будния младеж от Македония в емигрантския лагер. В началото на 1956 г. Михайлов се среща с Попов в Рим и разговаря с него. Две години по-късно, със задача да засили дейността на Македонските патриотични организации (МПО), Попов заминава за САЩ. Десет години е главен редактор на в. "Македонска трибуна" и четири години секретар на ЦК на МПО. След това лидерът на македонското освободително движение преценява, че ще е по-добре той да се завърне в Италия, където бързо се включва в инициативите на Иван Михайлов. Тогава завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 г. вече живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана.
С кончината на Антон Попов, ВМРО изгуби един от последните си живи герои, когото с право можем да наречем достоен българин и истинска историческа личност.

За погребението се очакват да пристигнат съпругата му Вида Боева, роднини, много членове и симпатизанти на ВМРО.

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов