Избрани Новини

Съдът отряза мераците на Белица за гори в Разлог

30 807,61 декара остават в собственост на село Елешница

Районният съд в Разлог обяви за нищожно решение на общинската служба „Земеделие", с което земи и гори бяха възстановени на съседната община Белица. Това стана след протест на прокуратурата срещу възстановеното право на собственост върху 30 807,61 декара, които са в землището на разложкото село Елешница.

Преди 2 години местните хора се вдигнаха на протест, за да бранят своите гори. Парадоксално е, че точно разложката земеделска служба с решение от 14 юни 2013 г. възстановява правото на собственост на съседната община Белица, след като година по-рано кметът й Ибрахим Палев внася заявление с това искане. По време на делото е установено, че до 1927 година горите са били държавни. Правото е възстановено въз основа на царски указ от 1936 г. С указ на президента от 19 декември 2000 г. село Елешница е станало част от община Разлог. Не са открити писмени доказателства, че собственик на насажденията е община Белица.

"Решението на съда е справедливо, защото населеното ни място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите. Община Разлог събра всички необходими документи, които внесе в съда. Ще се борим докрай, законът е на наша страна. Ако отсекат и едно дърво, ще ги съдим за пропуснати ползи, ще плащат с лихвите", заяви кметът на село Елешница Сашо Мицин. Решението на магистратите може да се обжалва в 14-дневен срок пред Окръжен съд – Благоевград, съобщава standartnews.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов