Избрани Новини

Жители на село скочиха срещу кариера за добив на камъни

Логодаж вече има две кариери, а трета ще им дойде в повече

Жителите на пограничното благоевградско село Логодаж скочиха срещу разрешение за откриване на кариера за добив на камъни в тяхното селище, информира simitli.info. „Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще се напукат къщите ни, ще изчезне и водата. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Пътят, който е международен, ще стане прекомерно натоварен”, опасяват се местните. 

Министерството на енергетиката преди месец издаде разрешение на столичната фирма „Интерпром” ЕООД. То е за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра. Местните хора обаче настръхнаха, защото вече имат две кариери, а трета ще им дойде в повече. Хората настояват да се отмени това решение, ако не стане, те са готови да правят живи вериги и да блокират пътя за Македония, тъй като селото се намира почти до ГКПП - Логодаж.
„Ще протестираме със законови средства, ще блокираме и пътя за Македония, ако не се спре тази процедура.  Наблизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска. Нарушени са санитарно-защитните зони, новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е и язовир ”Стойковци”, а в същото време, ако има кариера, то камъните ще се добиват по взривен път. Хората ще се откажат да инвестират в селото, което  има възможности за туризъм”, твърди кметът Пламен Червенков. Той и кметовете на още две близки села – Зелен дол и Селище, са изпратили жалба до ВАС, тъй като решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Уведомени са МОСВ, Министерството на енергетиката, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на общината Атанас Камбитов.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов