Избрани Новини

Село си избра герб с минерална вода и параклис

Изворът с минерална вода Топлицата води много гости в Мусомища

Гоцеделчевско село с 2200 жители скоро ще си има герб. Преди месец кметството в Мусомища обяви конкурс за изготвянето на селския символ. Нямаше никакви ограничения за участниците и бяха направени десетки предложения от местни хора как трябва да изглежда гербът на селището.

„Успяхме да стигнем до консенсус с жителите на Мусомища. Обсъдихме различни идеи и решихме как ще изглежда този герб. Вече дадохме макета на специалист, който да го изработи. Допитахме се и до експерт по хералдика /б.а. – наука за гербовете/. Убеден съм, че всяко населено място трябва да има свой герб", заяви кметът на селото Тодор Либяховски.

Място в символа на селището намериха уникалният параклис в Пирин планина „Успение Богородично", както и минералният извор Топлицата с басейна. Светата обител дълги години строили местните хора, те мъкнели с магарета и коне строителните материали по стръмните горски пътеки. Помогнали за градежа със собствени средства, положили и доста доброволен труд. В момента параклисът извисява снага в планината и е като магнит за гостите на населеното място.

„Превръща се в туристическа дестинация. Винаги е отворено там. Той е символ на нашата вяра, а също така и на туризма, който искаме да развиваме", уточни селският управник. Басейнът с минерална вода също води много гости в Мусомища, в него температурата през цялата година е 22 градуса. През лятото е пълно с народ от целия регион. „Скоро гербът ще краси сградата на кметството, ще го поставим до родния трибагреник", допълни кметът, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов