Избрани Новини

Родители и учители пазят на матурите

Видеонаблюдение има във всички зали, коридори, входове

От тази година освен учители и родителите ще следят дали се преписва на матурите за завършилите 12-и клас. Мерките са още по-засилени за зрелостните изпити, като темите ще се пазят в секретен пакет. Това съобщиха за БНТ от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

2600 ученици в Благоевградска област са заявили желание да се явят на зрелостните изпити, като първият е по български език и литература и е задължителен и се провежда днес. Вторият е след утре и е по избиарем предмет.

Светлана Солачка, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостните изпити: "Видеонаблюдение ще има във всички зали, коридорите, входовете. Част от училищата ще се наблюдават онлайн."

От образователния инспекторат казаха още, че вече е изграден и национален център за видеонаблюдение. От там ще се изискват записи от всички училища.

Светлана Солачка, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостните изпити: "Започват от влизането на първия квестор до напускането на последния ученик, зрелостник, които записи трябва да се предоставят на нас в РИО и в една електронна платформа създадена специално."

Във всичките 38 училища на територията на областта ще има родители.

Светлана Солачка: "Имат право до трима родители не на зрелостници. Да присъстват до трима с утвърден списък."

За да се предотврати изтичането на информация относно отговорите на матурите, разкодирането на файловете ще се извърши в зала с видеонаблюдение.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов