Избрани Новини

Европейската нощ на музеите официално ще бъде открита утре

Мисия Пловдив

20-05-2016, 12:13

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Европейската нощ на музеите се провежда за 12 път. Идеята за подобна проява е на френското Министерство на културата. Затова у нас по традиция Европейската нощ е под егидата на нашето Министерство на културата, което работи съвместно с Френския културен институт. В Нощта се включват и галерии като Градска художествена галерия – Пловдив, която по същество е художествен музей.

Концепцията на проявата е да се привлече вниманието на публиката чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянните експозиции  на институциите,  да предлага и други културни прояви като напр. театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др. Те се организират съвместно и с други културни организации – читалища, училища, ансамбли.

В Пловдив Европейската нощ на музеите официално ще бъде открита в 18.00 часа в събота именно в Залите за временни изложби на Главната улица. Старта на проявите ще даде  заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева. Богатата нощна програма на Галерията и на Пловдив ще стартира с един необикновен дарителски акт .

Председателят на Надзорния съвет на КЦМ АД инж. Никола Добрев ще подари на Галерията картина, създадена от известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR –Stamenov. Творбата представлява живописен „портрет“ на светлинната инсталация „Space zero Space“, показана в сградата на Постоянна експозиция на ул. Съборна в Стария град през 2012 по време на фестивала ЛУМИКС.  Представянето на HR-Stamenov се осъществява с техническото съдействие на Софийска градска художествена галерия.

  1. 1.     Момичетата и момчетата от куклено-театрално студио „Импресия“ с ръководител Соня Ботева ще представят няколко миниатюри, които са нарекли „Метаморфози“, а по-късно ще ни представят още малки куклено-театрални форми на ултравиолет.
  2. По време на Европейската нощ на музеите в Залите на Главната улица ще могат да се разгледат творбите на 63-ма художници от 5-тия национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика.
  3. Трима единадесетокласници от НХГ„Цанко Лавренов“: Виктория Видевска, Симеон и Калоян Куманови ще рисуват пред погледите на посетителите, които ще станат свидетели на творческия акт на създаването на художествено произведение.
  4. Техни връстници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гримирани и облечени в подходящи костюми, ще се смесят с гостите в Галерията, представяйки оживели персонажи от класически театрални произведения. Това е една малка провокация към публиката да разпознае персонажите или поне епохата – мога да подскажа, че в литературно-исторически план става въпрос за класицизъм, а авторът е комедиограф.
  5. В 21,30ч. актрисите от Студио „Пантарей“ Мария Димитрова и Деница Гергеникова ще изпълнят театрално – танцови етюди, които са нарекли „Скулпурите оживяват“. Застиналото се раздвижва, а движенията преминават в танц.

Прояви има и в още две от общо петте сгради на Градската галерия:

В Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборана“ №22 от 18 до 19ч. деца от Неделното училище към храм „Св.Св.Константин и Елена“ ще изпълняват химни на Светите братя Кирил и Методий, както и на Светите Равноапостоли Константин и Елена. Във фоайето на Иконната галерия ще бъдат подредени и икони, рисувани от децата.

В Постоянна експозиция-живопис „Енчо Пиронков“ от 19 ч. ще се представят малките художници от Ателие „Севколорит“ с ръководител Севлия Цуцекова, които са подготвили изложба на тема „Вдъхновени от творбите на Енчо Пиронков“.

Голямата музейна разходка в Пловдив ще приключи в 00.00часа.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов