Избрани Новини

Хижа "Седемте езера" остана без ток и вода

Емблематичната хижа в Рила е пред затваряне

Без ток, без вода и "почти" затворена е откритата през 1955 год. хижа "Седемте езера", край която всяко лято през юли-август дъновистите устройват своя лагер, каза съдържателят на обекта Павел Танинчев, цитиран от kmeta.bg.

Мини ВЕЦ-ът, който захранва с ток хижата, замръзнал още по Нова година заради безснежната зима и сухия студ в този дял на планината, когато температурата за празниците паднала до -25 градуса. Юзината е с мощност 20-30 киловата и е разположена на около 100 м под хижата. Тя ползва вода от шестото Рибно езеро на 2 196 м надморска височина. Тръбите, по които тече водата за турбинката към миницентралата, са Ф-180. Въпреки това те замръзнали.

И ВиК инсталацията и водопроводът към "Седемте езера" замръзнали през март. През есента на м.г. беше каптиран извор между езерата Трилистника и Бъбрека на 2 315 м, денивелацията "на каскадата" е 129 м и това създава налягане от 12 атмосфери. Водопроводът, дълъг около 1,5 километра, Танинчев зазимил навреме, за разлика от мини ВЕЦ-а. Но и тръбите замръзнали под дебелия сняг.

Макар и без ток и без вода, "Седемте езера" се посещава от туристи и планинари. Те ползват свещи, много рядко се включва генератор, за да се заредят батериите на джиесемите. Хижарят е оставил телефон за връзка, по който го търсят да им обясни как да отворят сградата и как да се справят.

Иначе през по-голямата част от сезона Танинчев кара зимата в Самоков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов