Избрани Новини

Черешите - безценни тази година

Три пъти по-скъпи череши и два пъти по-малко количество са на пазара

"Три пъти по-скъпи череши и два пъти по-малко количество на пазара спрямо миналата година - това е ситуацията в сектора към момента", каза в интервю за Дарик председателят на Съюза на градинарите в България Слави Трифонов. Плодовете са скъпи заради дъждовете.

Измръзнали фиданки, градушки и дъждове - това са част от основните причини, които са съсипали реколтата от череши в страната, уточни той.

„Най-силно са засегнати регионите на Североизточна България, много голям процент от реколтата я няма. Основната причина е измръзване на плодните пъпки. На пазара тази година трудно ще се намират български череши и те ще са по-скъпи", коментира експертът.

По думите му цената на черешите в момента е три пъти по-скъпа от миналата година. Почти напълно е унищожена реколтата от череши, сливи и ябълки в Кюстендилско. Средната цена на българските череши от 15 май досега е около 4 лева. Производителите определиха това лято като срив за сектора.

„В цяла Европа няма череши, и в Гърция няма. Никой не кара череши отникъде. Цената е много висока и оттам потреблението се намалява", коментира още специалистът.

Заради лошото време у нас и в останалата част на Европа плодовете това лято ще са малко и много скъпи, прогнозират производители и търговци.

Вдигнала се е и надницата за бране на череши, оплакаха се още производителите.

 



 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)