Избрани Новини

Компенсираха Гоце Делчев за щети от наводнение

Общината получи 21 606,54 лева от фонд "Солидарност"

Кметът на Община Гоце Делчев подписа Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Фонд „Солидарност“ в размер на 21 606,54 лева за финансиране на дейностите по проект „Възстановяване на път BLG1093 "/BLG1091, Гоце Делчев-Брезница/ - Корница" и укрепване на бреговете на реките в селата Брезница, Корница и Лъжница“.

Фонд е създаден за реакция при големи природни бедствия и като израз на европейската солидарност с регионите, засегнати от природни бедствия в рамките на Европа.

По проекта ще бъдат възстановени разходите, които Община Гоце Делчев направи за преодоляване на щетите и вредите, нанесени на общинската инфраструктура в резултат на бедствията през периода 30 януари – 4 февруари 2015 г. Заради обилните валежи на 01.02.2015г., драстично се покачи нивото на реките, преминаващи през селата Брезница, Корница и Лъжница. Придошлите води отнесоха част от брега, който се явява и част от улиците в селото. Прекъснат бе уличен водопровод и улична канализация, подкопани бяха основите на бетонови мостове. Заради бедствието улиците бяха затворени за движение, тъй като имаше опасност от нови свличания на земни маси. Скъсана бе укрепителна подпорна стена от каменна зидария в участък от 72 метра, укрепваща общинския път Гоце Делчев – Корница, в резултат на което пропада цялото пътно платно. Пътят бе затворен за преминаване и по този начин бе засегнато населението на селата Корница и Лъжница, наброяващо общо 4192 жители. За тях, този път е единственият достъп до общинския център гр. Гоце Делчев и републиканската пътна мрежа.

Община Гоце Делчев сформира екип от хора и техника за справяне със щетите от наводненията, в резултат на което бе възстановено нормалното функциониране на съоръженията.

Със средствата от проекта са постигнати следните резултати: възстановено е движението по общинския път; почистени са речните корита от наноси; укрепени са 1060 метра речни брегове; възстановена е целостта на 1060 метра вътрешноселищна улична мрежа; възстановен е уличен водопровод и канал с дължина 70 м; възстановени са бетонови основи на селскостопански мост, както и 2 бр.укрепителни габиони.

Благодарение на безвъзмездната финансова помощ е възстановено ефективното действие на отводнителните съоръжения, осигурена е безопасността на движението на автомобили и пешеходци и са предпазени елементите на улиците и прилежащите имоти от по-сериозни повреди и наводнения.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)