Избрани Новини

Винопроизводители от Санданско масово отказват да гледат лозя

Новините

27-05-2016, 19:03

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Липсва клиентелата в Сандански

Очакват ниски добиви

Винопроизводители от Югозападна България очакват тази година много по-слаба реколта. Причините са обилните валежи и градушките. Хората се притесняват, че няма да успеят да покрият разходите, които са направили, ако и сега изкупната цена на гроздето е ниска, както миналата година. Тенденция е производители от Санданския регион масово да се отказват да гледат лозя.

Симеон Бонев е агроном във винарна в село Смочево. Казва, че тази година заради лошото време се бави развитието и растежа на лозята. Във винарната, в която работи, се отглеждат 400 дка лозя различни сортове. Миналата година са отгледали около 400 тона грозде, тази обаче очакват по-малко грозде, защото заради падналите слани много от растенията са измръзнали.

Симеон Бонев: "Има места, в които измръзването на недораслите е 100%, но има места, където е само на връхните части, това също много забавя развитието на растението, защото нали след това трябва да избият пъпки и нови недорасли и това също ще окаже влияние върху добива."

Лозарите казаха, че заради непрекъснатите валежи им се налага много често да пръскат с препарати, за да се преборят с болестта по лозята- мана. Проблем обаче е, че дъждовете отмиват препаратите от растенията

Симеон Бонев: "Валежите, които падат, са доста интензивни и това от една страна е добре, защото има влага за развитието на растенията, но от друга не е добре, защото първо се получава заплевяване и второ се създава риск и от гъбни заболявания."

Според винопроизводителите е рано да се говори за качеството на реколтата, защото тепърва предстои гроздето да зрее, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)