Избрани Новини

Министър Бъчварова оцени високо действията по залавянето на мигрантите

Инспектира съвместната работа на полицията и военните на гранично контролно-пропускателния пункт "Кулата"

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова инспектира съвместната работа на полицията и военните на гранично контролно-пропускателния пункт "Кулата", както и техниката за проверка и предотвратяване на нелегално преминаване на границата, предаде БНР.

Все по-успешно гръцките власти се справят с мигрантския и бежански проблем, каза Бъчварова, като определи вчерашното задържане на 87 нелегално преминали на наша територия, като инцидентен случай, доказващ, че сме способни да се справим със ситуацията: "Това не изключва отделни групи да се опитват да преминат организирано и нелегално нашата граница, но когато се налага, съм и в пряк контакт с министър Тоскас. Колегите в Гърция са успели да се справят и са осигурили необходимите мерки".

Вътрешният министър посети базата, в която се планират, координират и изпълняват действията по охрана на държавната ни граница. Пет контролни поста са разположени в точките, които са най-благоприятни за евентуално преминаване на нелегални мигранти. Четири са задачите, които изпълняват в момента силите на реда в граничната зона. Съвместният щаб е разположен в двора на бившата застава на Кулата. Българо-гръцката граница е дълга 527 километра. Вътрешният министър Румяна Бъчварова даде висока оценка на действията по залавянето на нелегалните мигранти: "Изключително добра работа на колегите от Гранична полиция при залавянето на групата. Изключителна оперативност от страна на военните в рамките на няколко часа. Важно е да се знае, че трябва да се работи по този начин".

Служителите на Гранична полиция демонстрираха пред министъра сензорна система "Туптящо сърце" за откриване на хора в тежкотоварните камиони, скрити зад така наречените "тапи": "От около месец ефективно се използва при откриването на укрити лица в товарни автомобили, които се селектират на принципа "Анализ на риска". Откривани са укрити лица в товарни автомобили. На този пункт за момента нямаме такива установени".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)