Избрани Новини

Зелен дол отново има читалище

Обществената институция не работеше от 20-години

Народно читалище „Съзнание–1944“ бе учредено в благоевградското село Зелен дол преди дни. 68 учредители подкрепиха инициативата по възстановяването на читалищната дейност в селото. За председател единодушно избраха Татяна Баталска. В настоятелството влизат  още Румен Васев, Елисавета Баталска, Катя Топалова, Александър Иванов, Георги К. Георгиев и Георги А. Георгиев. За секретар единодушно бе избрана Людмила Манова. Предстои регистрация в Окръжен съд – Благоевград и в Министерството на културата. Читалището ще се помещава в сградата на старото училище. В новото читалище ще бъдат разкрити библиотека и читалня, ще се организират школи, кръжоци, курсове, клубове, както и празненства и концерти. 
Едно от лицата на протестите Люси Манова  от Обществен съвет - Благоевград се бе заела с нелеката задача да възобнови  читалището в благоевградското село Зелен дол. Тя живее там от известно време. Оказва се, че читалище  е имало в сградата на старото училище, но документите са изчезнали. Люси иска да се възстанови библиотеката, която се намира в кметството и да направи образователен клуб за всякакви възрасти, но без читалищна дейност не става.
Тя също така обучава пенсионерите всеки ден на компютърна грамотност, няколко от тях вече имат и таблети. Въпреки че няма читалищна дейност, бабите от селото се събират, пеят, танцуват и се веселят.
Оказва се, че читалищно настоятелство няма повече от 20 години.  Информацията за читалището е оскъдна. Знае се само, че е създадено през 1941 и се е казвало "Съзнание", а след 9 септември "Веса Бараковска". 
Вече са намерени рафтове за книгите, бабите са събрани и ще си организират състав. В залата вече има и една тенис маса. Въобще всички в селото са доста ентусиазирани от възобновяването на читалището и помагат кой с каквото може, съобщава simitli.info.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)