Избрани Новини

Благоевград отбеляза 140 години от смъртта на Христо Ботев (снимки)

Областният управител, председателят на Общински съвет, заместник-кметовете и граждани отдадоха почит

С ритуал по полагане на венци и цветя бяха почетени 140 години от гибелта на големия български революционер и поет Христо Ботев в Благоевград. В церемонията се включиха областният управител  Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете на община Благоевград Христина Шопова, инж. Янко Янков, Иво Николов, общински съветници, представители на политически партии, на Военно формирование 26 400, общественици и граждани.

Възпитаници на Театрална школа към ОДК, с ръководител Илия Ласин, припомниха част от живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Ритуалът в памет на  Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България.  

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба "Радецки". На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)