Избрани Новини

Над 40 атракции очакват децата в Благоевград

Днес и утре "Детски панаир" посреща малки и големи

Нови приключения и забавления предлага на децата на Благоевград „Детски панаир”. Корпус за бързо гърмене и ателие със символа на Благоевград са сред атракциите, които малки и големи могат да посетят днес и утре.  Стотици жители и гости на областния център на Пиринско се включиха в над 40 културно-образователни инициативи на площад „Македония” и площад „Георги Измирлиев“ от самото начало на „Детски панаир”. Организираното събитие от Община Благоевград и Фондация „Изиарт” е с вход свободен и всички могат да се включат.

Началото на първия ден бе поставено с приказка, пресъздадена от Общински куклен театър пред операта. Децата имат възможност да творят сапуни, да бъдат моделиери, да изработват различни фигури от различни материали в ателиета, разположени на площада. В рамките на панаира има и работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство и много други.

Децата на Благоевград се запознават с интересни факти за света и природата в специално ателие по наука, а на площад „Георги Измирлиев“ специалисти от National Geographic показват на малчуганите различни опити, запознават ги със света на флората и фауната. За почитателите на книги има и шатра „Книгомания“, в която могат да се прочетат различни факти за заобикалящия ни свят. 

Всеки желаещ има възможност да се качи в пожарните автомобили, позиционирани на площад „Македония“ и да научи повече за работата и предизвикателствата на пожарникарите. Изключителен интерес при по-малките предизвика арт рисуването върху лицата им. Гримьори преобразяват малчуганите в различни герои.

Танцово-музикална програма представи и талантливите деца на Благоевград, които вдъхновиха малките зрители да пеят и танцуват. За желаещите да станат звезди, се предлагат и бързи курсове по барабани пред градската баня, където също има позиционирани ателиета. Детски смях, игри, музика и забавление изпълват градските пространства в „Детски панаир“, като инициативата ще продължи до 18.00 часа днес, а утре / 05.06.2016/ започва отново от 10.00 часа.

В „Детски панаир“ се включват и Център по изкуствата, Обединен детски комплекс, Народно читалище "Никола Вапцаров 1866", Регионален исторически музей, Младежки дом и гости от Крупник.

„Детски панаир“ е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория.  Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов