Избрани Новини

Празник на черешата в Кюстендил все пак ще има

Общината го организира въпреки слабата реколта

Празник на черешата ще се организира за девети пореден път в Кюстендил. Общината ще го организира въпреки най-слабата реколта от десетилетия заради студовете през април. Празненствата ще започнат на 24 юни и ще продължат 3 дни.

"Замислили сме и изненади, но за тях ще се знае по-късно", каза шефката на отдела Димитрина Укалска, като избягва да назове детайли и конкретни изпълнители, както и кои изпълнители ще зарадват кюстендилци.

Със сигурност в градинката пред общината ще има конкурс за най-добре аранжирана маса с череши, както и редене на пана с череши от деца и забавна програма и игри с череши "Мама, татко и аз". Вечерта на площад Велбъжд ще има празничен концерт.

В събота, 25 юни, е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Съпътстващо ще вървят изложение на занаятчии и производители и арт-работилници за деца. В 11 часа е официално откриване на празника с представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие.

Тогава ще стане ясен победителят в конкурса за най-едра череша (досегашният рекорд е 36 мм обиколка на плода от село Граница), за най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд и конкурс за най-оригинално занаятчийско произведение на тема "череша".

На съседна сцена почитателите на фолклора ще видят и чуят изпълнения в традиционния празник „Черешчица род родила”.

В неделя (26 юни) продължава фолклорният маратон с местни изпълнители и състави. По това време ще върви и кулинарната надпревара „Череши в кухнята”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)