Избрани Новини

2 000 % ръст отчита петричкият исторически музей

Рекламирането на Хераклея Синтика дава резултат

В местния музей с 2 000 % е скочил ръстът на туристи, откакто рекламираме „Хераклея Синтика“, каза за "Фокус" доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките и ръководител на проучванията на Античен град „Хераклея Синтика.

По думите му между 7 и 10% от туристите са чужденци, 30% са местни хора, а останалите са от цялата страна.

"С финансирането от общината през Историческия музей в Петрич ще работим един месец, след това ще имаме още 2 седмици, максимум до 20 дни и ако се изпълни финансирането, което препоръча комисията по култура в парламента, то тогава бихме могли да проучваме и по-дълго време. Тази комисия гласува за цялата страна една солидна сума, а чакаме реакцията на финансовия министър Горанов, за да видим дали имаме възможност не само „Хераклея Синтика“, но и други важни обекти за страната да бъдат проучени“, каза още ръководителят на проучванията.

Доц. Вагалински прибави, че проучванята си струват, защото това са обекти, които наистина развиват културния туризъм.

"Ето, „Хераклея Синтика“ е разположен на главен път Е-79 за Гърция. Комплексът на баба Ванга е разположен на територията на града. Има голям интерес от туристите към него“, коментира още директорът на Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките и ръководител на проучванията на Античен град „Хераклея Синтика.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)