Избрани Новини

Без мантинели в Кресненското дефиле

Кметове искат да се обезопаси районът срещу катастрофи

Летният туристически сезон стартира в началото на юни, но все още нищо не е направено за обезопасяването на движението в района на Кресненското дефиле, алармира кметът на община Кресна Николай Георгиев, цитиран от kmeta.bg. Местни жители всеки пътуват през опасния пътен участък на главен път Е-79, в който има голяма концентрация на катастрофи.

„Измина повече от месец от дискусията в Благоевград по инициатива на председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС Настимир Ананиев. Бяха начертани конкретни мерки, но нищо не е свършено. А целта бе да се ограничат инцидентите в разгара на летния сезон”, коментира градоначалникът.

На срещата в края на април се взе решение да се търси начин за монтиране на гумени разделители по осовата линия в най-рисковите участъци на Кресненското дефиле. Да се поставят светещи табели с надписи за изостряне вниманието на водачите на МПС, които да спазват Закона за движение по пътищата. Да се ремонтира обходния път, който е единствената алтернатива на шосето за Гърция. Около тези предложения се обединиха депутати, кметове и полицаи на дискусия в сградата на областната управа в Благоевград за намаляване на катастрофите в дефилето и за вземане на бързи мерки преди настъпването на активния летен сезон.

За три години – от 2013 до 2015 г., в 17-те километра на този пътен участък са станали 172 тежки катастрофи с 15 загинали и 82 ранени. Само за 2015 година там са регистрирани 12 874 нарушния на водачи на МПС, от тях 7739 /60%/ са за превишена скорост.

Кметовете на Симитли и Струмяни – Апостол Апостоло и Емил Илиев, също са категорични, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на тежките катастрофи в Кресненското дефиле. Нужно е да се засили безопасността на местните жители там, където главен път Е-79 минава през населени места. Необходимо е да се поставят и интерактивни информационни табла, които да са светещи, за да привличат вниманието на шофьорите и те да спазват правилата за движение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов