Избрани Новини

Прочут планински водач стана почетен гражданин на Кюстендил

Това е майсторът на спорта по туризъм Стефан Иванов /83г/

Майсторът на спорта по туризъм и дългогодишен планински водач Стефан Иванов /83г/ стана почетен гражданин на Кюстендил, единодушно грасуваха съветниците. Предложението е на шефа на кюстендилското туристическо дружество "Осогово" и общински съветник Христо Абаджиев. Основанието е за особения принос на Стефан Иванов за развитието на туризма в града и района, за съдействието му и за алпинизма, свързан е и с водния туризъм, създател е на туристически хор ”Осоговско ехо”, общественик, до последно беше и редактор на кабелното радио в община Невестино.

Както е споделял често, Стефан Иванов, който иначе е софиянец, но цялата му кариера на турист и деятел на спорта и туризма са свързани с Кюстендил, десетки години е бил планински водач - неизменно през всичик сезони. При социализма му плащали по 5 ст. на извървян километър, а късал по 5-6 чифта кецове и платненки за година, докато не си купил специални - с бутонки, които се износвали по-бавно.

Той до такава степен е отдаден на планинарството и туризма, че кръстил единствения си син на първенеца на Осогово - връх Руен /2 251м/. Руен Иванов сега е пловдивски бизнесмен и също е запален планинар. Вестта, че е станал почетен гражданин на Кюстендил, заварила бай Стефан в болницата, след като се включил в пътуване на туристическа група кюстендилци по Осогово, се усложнило заболяване, от което се лекувал от месеци. Но не се сдържал и тръгнал с групата, разказват негови приятели.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов