Избрани Новини

Проведе се Третият национален воден поход по река Струма

Включиха се каякари от Нова Загора, Хасково, Димитровград, Пловдив, София, Бяла Слатина, Кърджали, Варна, Троян

От 2 до 5 юни 2016 год. се проведе третият национален воден поход по горното течение на река Струма. Домакини на похода бяха клуба по воден туризъм “Струма 2012” към туристическо дружество “Осогово” – Кюстендил.

Старта на мероприятието беше помрачен с вида, в който домакините завариха бивака си. Някой беше запалил изградената с много труд и любов база, в която се съхраняваше къмпинг оборудване и спасителна екипировка. Настроението се подобри още с пристигането на първите гости. Дойдоха каякари от Нова Загора, Хасково, Димитровград, Пловдив, София, Бяла Слатина, Кърджали, Варна, Троян. Бивакът се напълни с палатки и шатри, цялата поляна кънтеше от детски смях и с приповдигнато настроение на голямата компания мероприятието се завихри на пълни обороти.

Бързата вода на река Струма с многобройните си падове и бързеи предложи висока доза адреналин по време на спускането. Най-малкият участник беше 7-годишният Йоан от Пловдив, който се справи с препятствията във водата наравно с опитните каякари. Почти със сигурност може да се твърди, че е първото дете, минало самостоятелно Земенския пролом с каяк.

Представители на ръководството на ТД”Осогово” посетиха бивака, за да поздравят участниците.

Група алпинисти от Димитровград също бяха гости на мероприятието и взеха участие в първия етап от гребането. През втория ден демонстрираха и своите умения в алпинизма, като организираха спускане от Скакавишкия водопад за собствено удоволствие и за забавлението на всички останали гости на похода. Така под водопада се събраха пристигащите по реката каякари и спускащите се от върха на водопада алпинисти.

Вечерите минаваха в разпалени разговори за събитията от деня и обсъждане на програмата за следващия ден.

“Със сигурност може да твърдим, че направихме убедителна крачка за утвърждаване на нашия поход сред каякарските среди. Участниците останаха доволни и едва ли ще имат търпението да  изчакат цяла година до следващия поход, за да се върнат и да доведат нови приятели, които да се насладят на красотите на Земенския пролом, Скакавишкия водопад и каньона Шегава. Благодарим на всички приятели, които ни подкрепиха и помогнаха за нормалното протичане на събитието, въпреки неприятния старт”, сподели председателят на клуба Росен Калфин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов