Избрани Новини

Кюстендилските туристи отново на път

Посетиха Златоград, връх Вейката, пещерата "Утробата”, Перперикон

Туристите от ТД „Осогово” - Кюстендил посетиха Златоград, връх Вейката, пещерата „Утробата”, ”Вкаменената сватба” до село Зимзелен, Перперикон, „Каменните гъби” до село Бели пласт и Кърджали.

Обиколиха етнографския ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, в който времето сякаш е спряло преди повече от 100 години, за да ни покаже как е изглеждал тогава градът. На другия ден тръгнаха към връх Вейката, висок 1463 мнв и най-южна точка на България. От билото се виждаше Гюмюрджийския залив, или както гърците го наричат, Порто Лагос. В дъното на хоризонта се мержелееше и остров Тасос. След като преодоляха връх Три кладенци и след около 4 часа ходене,  развяха българското знаме на най-южната точка на страната ни.

На път за хижа "Боровица" преминаха през Кърджали и село Енчец. До самия край на язовир „Кърджали” поеха към пещера „Утробата”, превърнала се в символ на изпълняван древен ритуал в почит на Богинята-майка. След около час разходка по екопътека се озоваха пред пещерата. Тя е дълбока 22 метра, като последните 6 са изкуствено прокопани от хората, за да оформят пътя на слънчевия лъч, оплождащ Богинята-майка в точно определен час от годината. Бяха и на светилището Перперикон. Вечерта бяха гости на манастира на отец Боян Саръев в Кърджали - "Успение Богородично".

В последния ден посетиха скалните феномени "Вкаменената сватба", недалеч от Кърджали до село Зимзелен и "Гъбите" до село Бели пласт. За времето между двете природни забележителности посетиха Историческия музей в Кърджали. Това е един от най-богатите музеи в страната откъм експонати. Помещава се на три етажа в прекрасна сграда, проектирана от руски архитект и строена през 1920 година. На трите етажа са подредени различни експозиции - историческа, геоложка с прекрасни минерали и етнографска.

Кюстендилските туристи вече с нетърпение очакват следващите предизвикателства от календарния план на ТД "Осогово". Може би това беше една добра тренировка за приключението "Черна гора", което им предстои през месец юли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов