Избрани Новини

И днес адвокатите в Благоевград протестират

Новините

07-06-2016, 13:29

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

80 адвокати от Благоевградско протестират ефективно

Искат регламентиране на правните дейности, които да се извършват само от адвокати

Продължават протестите на адвокати от Благоевградска област, които не се явяват по наказателни дела в съда. По този начин юристите протестират срещу отлаганото обсъждане в пленарна зала на Проектозакона за изменение и допълнение на адвокатурата. От Адвокатската колегия в Благоевград казаха, че протестите им ще продължат и днес, а през следващата седмица няма да се явяват в съдебна зала по наказателни дела до четвъртък. След това адвокатите в Благоевград се заканиха, че протестът им ще стане безсрочен, докато не започне разглеждането на Проектозакона за изменение и допълнение на адвокатурата.

Според адвокат Асен Вакареев сега в закона не са посочени правните дейности, които трябва да се извършват само от адвокати. За това често дори в офиси, където се предлагат услуги за набиране на текстове се съставят и документи по различни образци.

Асен Вакареев - адвокат: "Дори си позволяват в тези шаблони да се намесва само желанието на клиента, а дали това желание има някакъв израз на законосъобразност?"

Адвокат Вакареев посочи и примери с хора, които са загубили дела, защото са подали жалби до съда, написани от хора без юридическо образование и не са посочени важни правни мотиви за печелене на делата.

Асен Вакареев: "Не са направени всички законодопустими действия, за да може да се отмени наказателното постановление."

Според адвокатите трябва да им бъдат делегирани повече права и задължително да участват при изготвяне на нотариални актове или откриване на търговски фирми. Заради протеста на адвокатите в Благоевградско се отлагат десетки наказателни дела.

Рангел Бараков - адвокат: "Неявяването на адвокат по наказателни дела води до невъзможност на тяхното гледане и отлагането може да доведе до отлагане на много дела и един вид до блокиране на съдебната система."

От Адвокатската колегия в Благоевград казаха, че не желаят да влизат в конфликт с нотариусите и фирми, където сега се издават различни документи. Категорични са обаче, че адвокатската дейност трябва да бъде регламентирана, съобщава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов