Избрани Новини

Ина Крейн ни запозна с нейния "Хазнатар" /снимки и видео/

Истории на бежанци в съвременен прочит представя романът

Днес от 17.30 ч. в библиотеката на читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград се проведе среща с писателката Ина Крейн по повод нейния нов роман „Хазнатар“. Тя е позната на благоевградската публика от предишните ѝ гостувания и от неколкократните ѝ награждавания на анонимния конкурс, посветен на патрона на читалището.

Ина Крейн (Илияна Иванова Каракочева) е родена в София през 1966 г. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има специализации по социолингвистика и по английски език и литература. Автор е на "Хей, здравей!" (1994; детски стихове), "Рисувай с мен!" (1996; детски стихове), "Евтина кухня" (1997; кулинарни рецепти), "Миражи" (1999), на стихосбирката "Време за възкръсване" (2008) и др.

Литераторката Красимира Кацарска представи авторкато и новия й роман. Ето и историята в него, разказана от авторката Ина Крейн:

"Няколко души притежават една и съща стара снимка, с абсолютно еднакъв надпис на гърба – „Хазнатар – 1913 година“. Каква тайна свързва тези наследници, получили като най-ценна реликва пожълтялата фотография от своите предци? Ще бъдат ли готови да преминат живи през Ада, за да  изпълнят заръката, която са получили, да разберат истината за себе си, рискувайки живота си за отново намереното истинско приятелство и единствена любов?

Приятелство, предателство, болка, пречистване и възкръсване – през всичко това ще премине и читателят, ако поеме по дългия път през времето към Хазнатар – мястото на спасението за душите на героите от романа.

Чрез силата на балканския магически реализъм стана възможно няколко сюжетни линии от различни времеви пластове  да се преплитат, допълват и звучат като единна мелодия, разказваща зашеметяваща история за Любовта в нейните различни измерения  и лица.

Романът е предизвикателен, провокативен, но и топъл, човешки, светъл, жив. Събитията и героите са реални, а съдбите им са  близки до нашето ежедневие. В тях може да срещнете себе си и хора, които обичате или сте обичали.

Създадох тази книга с  цялото слънце на душата си. Носех идеята с години в сърцето си и тя узряваше като плод, хранен от обичта ми към моите корени. В нея вложих своята вяра, че на всеки от нас могат да се случат чудеса, че всичко, което ни заобикаля, всъщност е живо.

Мнозина стигат до своята нова обетована земя в буквален или метафоричен смисъл чрез страдание,  състрадание, прошка и възкресение. Доверете ми се и отворете първата страница на „Хазнатар“ – къде ще  ви отведат героите и техните тайни, ще разберете само ако приемете  предизвикателството на пътуването, което ви предлагам".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов