Избрани Новини

Кръстиха поляна в Осогово на алпинист

Стамен Сатанимиров-Стамбата организираше екоселища за деца

Поляната при хижа "Иглика", където всяко лято до преждевремнаната си смърт  алпинистът от експедицията ни "Еверест-84" Стамен Сатанимиров-Стамбата организираше приключенско екоселище за деца, вече носи името му, обявиха обучавани от него парапланеристи от цялата страна, съобщава kmeta.bg.

Те се събраха на мястото, където Стамен и търсачи на силни усещания излитаха с парапланер или правеха т.н. тандемни полети - Станимиров се спуска от 1300 м надморска височина с "доброволец ентусиаст", летят с така нар. "крило" около половин час над планината и кацат в покрайнините на Кюстендил на 560 м в низината.

При площадката беше поставена паметна плоча с надпис: "Старт за делта и парапланеризъм в памет на Стамен Станимиров-Стамбата". Така и алписиттът ще излита с всеки един от парапланеристите, казват инициаторите за паметния знак край х. "Иглика".

Стамен Станимиров-Стамбата почина през юни м.г на 62 г. от коварно заболяване - рядка форма на наследствена цироза, без да е близвал алкохол в живота си, казва съпругата му Стефка Станимирова. Той е майстор на спорта по алпинизъм, участник в националната ни експедиция "Еверест-84", покорил е хималайските върхове Анапурна, Лхотце, както и Айгер, Матерхорн. Треньор по скално катерене, инструктор по делтапланеризъм, ски учител. На гроба на Стамен Станимиров в траурния парк в Кюстендил ще бъде издигнат негов паметник в цял ръст - в екип и с детайли от делтаплан, казаха негови близки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов