Избрани Новини

Шедьоври за цигулка и пиано ще звучат в Благоевград

В програмата са включени Моцарт, Бетовен и Шуберт

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград  румънската цигуларка Елена Ованеску-Първу и пианистът Ростислав Йовчев ще изпълнят "Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм". Концертът е днес от 18.30 часа. Входът е свободен. В програмата ще звучат Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 454, Бетовен – Соната за цигулка и пиано оп. 12 №1, Шуберт – Сонатина ре мажор D 384.
Eлена Ованеску-Първу е родена в Яш, Румъния. Започва обучението си по цигулка в специализирания Лицей по изкуства в родния си град, след което завършва Консерваторията "Чиприан Порумбеску" в Букурещ през 1976 г. в две направления - изпълнителски и педагогически отдел. Започва своята педагогическа кариера като преподавател по цигулка в Лицея по изкуства в Крайова, а по-късно става университетски преподавател, преминавайки всички степени и звания. От 1991 г. е доцент в Университета по изкуства "Джордже Енеску" в Яш. Освен като цигулар, Елена Ованеску-Първу се изявява и като виолист. Нейната богата творческа дейност включва изпълнителска активност като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис, обширна работа като преподавател в Румъния и Тунис и задълбочена научна и публицистична насоченост.
Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ "Любомир Пипков" при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси в Италия и Испания. Изнася солови и камерни концерти освен у нас, така и в много страни в Европа, Азия и Северна Африка. Реализира аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът "Иберия" от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори. Носител на Кристална лира в две категории - " Изпълнителство" и "Музикална критика" за 2011 г. От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. - професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където е и завеждащ катедра "Пиано" към Теоретичния факултет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)