Избрани Новини

Българи окупират гръцките плажове

Нашенци се редят на опашка за лятна ваканция в Гърция

Нашенци се редят на опашка за лятна ваканция в Гърция, информира kmeta.bg. С всяка изминала година интересът на български туристи за почивка на Бяло море в южната ни съседка се повишава. Това твърдят собственици на туристически агенции в Благоевград. Базите на повечето са пълни на 100% през летните месеци, макар през юли и август цените да са по-високи.

„Не само, че няма отлив заради по-високото ДДС на част от храните и очакваното въвеждане на пътни такси след ГКПП – Промахон, но дори напротив – има увеличение на записванията. Няма да има никаква осезаема разлика в цените на самите плажове. Може да поскъпнат с половин евро кафето, фрапето, бирата, соковете, но цените ще са между 2,50 и 4,00 евро. Но не плащат нищо друго. А на нашето Черноморие трябва да дадеш 20 лева за чадър и шезлонг”, твърди Здравка Чимева, собственик на благоевградската туристическа агенция „Алфатур”.

Тя е категорична, че няма нищо нередно в различните цени за нощувки, които предлагат нашите туроператори. Защото и туризмът е вид стока, но под формата на услуга. „Зависи кога е направено договарянето, аз още през януари имам резервации в хотел в центъра на

Кавала за 33 евро полупансион на човек – нощувка, закуска и вечеря. И тази цена важи до края на август”, твърди Здравка Чимева. Според нея основните предимства за хората в Югозападна България са близкото разстояние до Бяло море, чистите плажове и спокойствието в Гърция, не на последно място – водата е по-солена и е действа добре на заболявания на костната система.

Благоевградска туроператорска фирма предлага почивка за нашенци в седем хотела в курортите Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос. От първи юни нощувките са 5, а цената в Аспровалта и Неа Врасна е 90 лева, в Ставрос – 95 лева. От 1 юли цената в първите две селища скача на 145 лева за 5 нощувки на човек, а в Ставрос – на 160 лева. Най-скъпо е през август – тогава цената за 5 нощувки на човек е от 175 до 230 лева в зависимост от категорията на хотела и екстрите, които предлага.

„В Ставрос комплексите са с басейни, затова е по-скъпо. В Аспровалта пък предлагаме и храна, обяд и вечеря на човек струват само по 8 лева. Идват не само жители на Югозападна България, много са столичаните, пристигат от Пловдив и дори от Варна. В хотелските бази има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения”, твърди собственик на благоевградска туристическа агенция. Все повече са тези, които искат да бъдат в Гърция за повече време – остават за по 10 и 15 дни, че и по 20 дни.

В курортните селища Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос българските туристи отстъпват по брой само на сърбите. С всяка изминала година нашенците на лятна ваканция в страната на Омир стават все повече. Хиляди българи отдъхват сред спокойствието, тишината и зеленината на тези гръцки курорти.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов