Избрани Новини

Траурен ден в Петрич - няма го Евтим Евтимов!

Няма го вече човекът, възпял любовта в най-нежни стихове

Денят 10 юни 2016 е обявен за траурен ден на територията на община Петрич в памет на Евтим Михалушев Евтимов - почетен гражданин на Петрич. Петрич изгуби своя син - големият съгражданин, поет, публицист и общественик Евтим Евтимов. Отиде си изумителният талант на съвременната българска литература, синът на Беласица и Малешевието, един от най-нежните поети на България, възпял родината и любовта.

Припомняме, че на 8 юни т.г. ни напусна големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов.
Той е роден на 28 октомври 1933 година в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в родния си град. Работи като учител 10 години. През 1951 г. във вестник „Пиринско дело" се отпечатва първото му стихотворение. От 1953 г. сътрудничи активно на периодичния печат. Работи като програмен ръководител на радиото в Петрич през 1955-1958 и 1960-1962 г. Секретар е на градското читалище от 1962 до 1965 г. След това е завеждащ отдел „Поезия" и директор на издателство „Народна младеж" (до 1984). Едновременно с това до 1975 г. е заместник-главен редактор на списание „Пламък". От 1984 до 1988 г. е главен редактор на вестник „Литературен фронт". От 1989 до 1991 г. е главен редактор на списание „Родолюбие". Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени автори. Евтим Евтимов посвети едни от първите си стихове на Отечеството, на България. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа вдъхновени стихове за българската природа. Съавтор е на Тончо Русев в повече от 100 песни.

Поклонението е днес от 11 часа във файето на Народния театър в София. От Петрич тръгват три автобуса с негови съграждани, приятели, почитатели. А колко ще отидат сами, неорганизирано - никой не знае и не брои. Защото и любовта на поета към читателите му, родния край и Родината беше  безкрайна...

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов