Избрани Новини

Кметове избират гардове на лозята край Катунци

Управниците събират доброволци сред местното население

Кметове на населените места в района край санданското село Катунци организират охрана на хилядите лозови декари. Управниците събират доброволци сред местното население, които да пазят лозовите насаждения от крадци. Мераклии не липсват, но в доста селища има само възрастни мъже, което е проблем, споделят управници. Те трябва да изберат поне по три патрулни двойки, който да обикаят лозята на стопаните и да ги спасят от набезите на апашите.

В района въведоха "опълчението" преди 15 години, за да опазят нивите и лозята си. През деня пъдари ще следят за реколтата. Но през нощта охраната ще се осигурява от двойка яки мъже. Ще им помагат и служители на Гранична полиция.

Гардовете на лозята ще започнат работа месец преди беритбата. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Одобрените ще минат специални курсове, за да знаят как да опазят имотите и да реагират при залавяне на крадци. Трябва да се обадят на съответния кмет, на полицията и на Гранична полиция. Не бива да се саморазправят с апашите, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)