Избрани Новини

2 тона неизкупен тютюн има в село Рибново

Хората още чакат парите си от гръцка фирма

2 тона неизкупен тютюн залежава по къщите на хората в гърменското село Рибново, а договорираните количества, които са предали на гръцката фирма "Михайлидис", все още не са платени, съобщи Дарик. Местните жители си чакат парите от няколко месеца и вече са загубили надежда, че някога ще си ги получат.

Според кмета Феим Иса, фирмите, които изкупуват продукцията, се подиграват с производителите, а причина за това е слабият контрол от страна на държавата.

"Фирмите смачкаха хората, а управниците явно са решили да съсипят тютюнопроизводството. Оказва се, че никой не може да контролира изкупната кампания. Надеждата ни е в новите промени в Закона за тютюна, но и там нещата не се знае докъде стигнаха. Хората са оставени на поризвола на съдбата”, категоричен е управникът на Рибново.

Затова тази година рекорден брой семейства са напуснали родния си дом, за да се трудят на тютюневите ниви в Гърция. Там получават дневна надница от 20 евро, като парите се изплащат всяка седмица.

"Поне 70-80 семейства тръгнаха към южната ни съседка. Още толкова заминаха на гурбет в Англия, Шотландия, Испания. През лятото в Рибново оставаме само аз, полицаят и ходжите”, призна Феим Иса.

По думите му, допреди години в гърменското село се произвеждало 150 тона тютюн годишно, а сега продукцията е не повече от 30 тона.

"Ако държавата не се намеси, хората ще останат без препитание, защото в нашия край производството на тютюн е основен поминък”, предупреди селският кмет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)