Избрани Новини

В Благоевград проведоха общественото обсъждане за LED осветлението

Заместник-кметът Иво Николов разясни параметрите на планирания дълг

Община Благоевград проведе обществено обсъждане относно намерение за поемане на дългосрочен дълг за рефинансиране на съществуващо краткосрочен дълг, поет през 2015 година. Той засяга изпълнение на проект „Изграждане на LED осветление на територията на община Благоевград – І-ви етап” на стойност 1 800 000 лева.

По време на срещата, проведена на 13 юни 2016 година, заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов разясни параметрите на планирания дълг, като запозна обществеността с размера на дълга, източниците за обслужване, начинът на обезпечение, условия за погасяване, такси и комисионни и др. Той поясни, че лихвеният процент ще се формира на база ОЛП на БНБ плюс надбавка, в размер не по- голям от 3% годишно към датата на договаряне на кредита.

Присъстващите граждани имаха възможност да се запознаят с текущото състояние на дълга на Община Благоевград и с остатъчния размер на дълга към 31.05.2016 година. През месец юни общината ще погаси последните три кредита към ФЛАГ, а до  месец март 2017 година бъде погасен и безлихвеният кредит към ПУДООС.

Заместник-кметът по икономика и финанси подчерта обществената значимост на проекта, чието изпълнение ще доведе до по-високо качество и съществено намаление на разходите. По време на общественото обсъждане беше разяснено, че Община Благоевград няма да кандидатства за нов заем, а ще рефинансира съществуващия дълг за финансиране на разходи за строително-монтажни работи по проект за изграждане на LED  осветление на територията на общината и ще дофинансира разходи по проекта.

С въвеждането LED осветление в община Благоевград ще бъде постигнато по-високо качество на услугата и съществено намаление на разходите.  Предварителните разчети показват, че годишно само от подмяната на осветителните тела на уличното осветление ще се постигне икономия приблизително с 58%. Ще се намалят и загубите на светлина от неефективните осветители тип „сфера”.

Анализът на разходите показва, че очакваните годишни икономии при запазване на цената на електроенергията са около 100 000 лева годишно, като за 10 години ще се реализират икономии около 1 000 000 ,00 лева. Задължението за провеждане на публично обсъждане е регламентирано от Закона за общинския дълг и Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти за поемане на дългосрочен общински дълг на община Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)