Избрани Новини

Петрич внесе проекта за вода от Рупите

Предвижда се ремонт на водопровода за топлата минерална вода

Нова възможност се появи за Петрич да има минерална вода от местността Рупите. Това става възможно с даденото от МОСВ предварително съгласие за включването на общината в списъка за одобрение за етапно изпълнение на обект „Реконструкция на водопровод за топла минерална вода от м. Рупите до град Петрич”.

Екипът на кмета Димитър Бръчков преработи изцяло съществуващия от години, но неодобрен досега проект за минералната вода, след което новият беше внесен като предложение за финансиране пред Националния доверителен екофонд.

Проектът предвижда като първи етап- ремонт на резервоарите, сондажите, частична подмяна на тръбопровода и ремонт на водоемите. Стойността на финансирането за първия етап е 500 хил. лева без ДДС. Вторият етап по проекта на община Петрич включва цялостна подмяна на магистрален тръбопровод със съвременни топлоизолирани тръби на стойност около 5 млн. лева.

С включването в списъка за одобрение на МОСВ Петрич става една от шестте български общини, които имат реален шанс за финансиране на проекта си за реконструкция на водопровода за минералната вода от м. Рупите.

"Този петък съм в Министерство на околната среда , за да защитя приоритетите от реализирането на този стратегически проект за община Петрич, да дам допълнителни уточнения. Очаквам положително развитие, за да можем реално до седмица-две да се поздравим с окончателното решение за финансирането на важния проект”, коментира кметът Димитър Бръчков.

Успоредно с това община Петрич продължава да проучва възможностите за изпълнение на подобни проекти по ОП „Околна среда”, когато има отворени процедури, съобщи Дарик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов