Избрани Новини

Gipsy Kings откриват Francofolies в Благоевград

Фестивалът е най-голямото международно събитие за франкофонска музика

Едни от най-популярните френски музиканти по света Gipsy Kings /Джипси Кингс/ ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Francofolies /Франкофоли/ Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.  

Световните звезди ZAZ  и Nouvelle vague са хедлайнерите на неговия втори ден – 18 юни.  

Francofolies се провежда на открито, на централния площад в Благоевград, при вход свободен за всички жители и гости на града, напомнят от Общината там, продуцент на събитието.   

На 17 юни за българската публика 10 от музикантите от състава на Gipsy Kings ще пеят както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета, издават организаторите.

Gipsy Kings е формация, в  чийто състав участват членовете на двете фамилии Рейес/Reyes/ и Балиардос /Baliardos /, които напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в южна Франция, а техните наследници създават Gipsy Kings.

Хосе Рейес - бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали.  Заедно със синовете си през 70-те години той основава Los Reyes /на испански „Reyes“ означава „крале“/,  които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват Gipsy Kings.

В началото свирят по улиците на Кан, на сватби и празненства, като смесват  фламенко с поп и латино ритми. Славата не идва веднага, първите им песни привличат малко внимание. Но през 1986 започват работа с продуцента Claude Martinez, който успява да изведе уникалния им стил до световна популярност и успехите не закъсняват.

През 1987 г. издават първия си албум „Джипси кингс”, който за кратко става мултиплатинен. От тогава до сега, те не спират да изнасят концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, нисители са на много награди, сред които „Грами” и „Латино Грами”.

Днес на Gipsy Kings все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане - смес от испански, френски и чешки. Gipsy Kings са главните "виновници" за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.

През 2015  фламенко звездите отбелязаха 25 г. на сцената, като по случай юбилея групата направи световно турне и изнесе концерти в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания.

На Francofolies Благоевград, преди Gipsy Kings, сцената ще подгрее французинът с нигерийски произход Féfé  /Фефе/. Рапърът ще гостува в България за първи път, но с изключително атрактивно присъствие на сцена, той печели все по-голяма международна популярност. В началото на неговата кариерата името му се свързва с двете рап формации OFX и Saïan Supa Crew.  След разпадането им, той продължава солова кариера. През 2010 записва френската версия на "Wavin' Flag" - сингълът, който доби грандиозен успех, избран за химн на Coca-Cola за Световната купа на ФИФА през 2010.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Музикална програма Francofolies в Благоевград:

17 ЮНИ, петък

20:25 - 21:25: FÉFÉ 

21:50 - 22:50 : GIPSY KINGS

23:15 - 00:30 : DJ PARTY

18 ЮНИ, събота

19:00- 20:00 : NOUVELLE VAGUE

20:30 - 22:00 : ZAZ

22:30 - 00:30 : БГ радио награди

00:45 - 02:00 : DJ JORIS DELACROIX



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов