Избрани Новини

Петричко село повече от година без жп спирка

Не се използва заради административни неуредици

Жители на петричкото село Марикостиново настояват да бъде пусната в експлоатация новата жп спирка край селото, информира БНТ. Тя е направена преди повече от година, но по думите им не се използва заради административни неуредици. Местните хора са принудени да използват спирките в съседните села, които са на няколко километра.

При строителството на ЛОТ 4 от автомагистрала “Струма” се е наложило изместване на част от жп линията и Марикостиново останало без гара. Фирмата-строител изградила нова спирка. Влаковете обаче не спират на нея, защото още не е пусната в експлоатация.

Жена: “Требва да идем до Петрич, оттам да хващаме рейсове, на гарата – влакове, та да идем до Благоевград. По-скъпо е.”

Спирката е изключително важна и за санаториума за калолечение в Марикостиново.

Д-р Светлана Чешмеджиева, Специализирана болница за рехабилитация-Марикостиново: “Пациентите, които идват тук, са със заболявания на опорно-двигателния апарат, а трябва да спират в две съседни села.”

Кметът на селото Гергана Тодорова каза, че от фирмата-строител са я уверили, че за спирката има акт 16. В писмо от Транспортното министерство са потвърдили този факт. “Имат издаден акт 16, също така имат издадено разрешение за привеждане на обекта в експлоатация. Така че очакваме бърз отговор от Национална компания “Железопътна инфраструкутра” и дано по-бързо се случат нещата.”

От Национална компания “Железопътна инфраструктура” отговориха, че новоизградената спирка няма акт 16, но се очаква да го получи всеки момент. След това съоръжението ще бъде предадено от Агенция „Пътна инфраструктура“ за ползване на железопътната компания. Хората в селото казаха, че им е омръзнало да чакат и се готвят да започнат протестна подписка. Предполагат, че в нея ще се включат и посетителите на санаториума.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов