Избрани Новини

Дървопластиките на Христо Бараковски гостуват в София

Изложбата е подредена на "Шипка" 6

Изложба - дървопластики на покойния благоевградски творец Христо Бараковски е подредена в една от залите на "Шипка" - 6 в столицата. Тя беше експонирана по повод 80 години от рождението му. Представени са 31 дървопластики, повечето от тях собственост на РИМ-Благоевград. Една малка част са собственост на съпругата му Ани Бараковска. Могат да се видят и 4 негови рисунки.

"Получи се една много интересна и хубава изложба, каза за blagoevgradutre.bg директорът на Общинската галерия в Благоевград художникът Иван Милушев. - Това е не само мое мнение, но и на академик Светлин Русев, който присъства на откриването и много емоционално изрази своето отношение към колекцията, като буквално каза "Това е една великолепна изложба!"

На откриването присъстваха много лица от културния и художествения живот на страната. Официално изложбата беше открита от двама автори, майстори на словото - издателят Иван Гранитски и историкът-траколог проф.Иван Маразов, който е написал текста към първия албум, издаден от издателство "Захари Стоянов" преди години за Бараковски. Сега се подготвя нов албум. Приятели и връстници на Христо Бараковски бяха там, добре познатият художник Емил Стойчев, който от години живее в Париж, беше със своята съпруга, Боян Радев - голям български спортист, меценат и колекционер, скулпторът Павел Койчев и др.

От името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов посмъртно на твореца беше връчен паметен почетен знак за заслугите му в областта на изкуството и развитието на културния живот в града през последните 30 години. Отличието беше връчено от Иван Милушев на Ани Бараковска, съпруга на Христо Бараковски



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов