Избрани Новини

ЮЗУ студенти представиха танцов спектакъл в БАН

Концертът бе под надслов "Танцуваме по българска естрада, френски шансони и още нещо"

Студенти от специалност "Съвременна хореография" изнесоха концерт "Танцуваме по българска естрада, френски шансони и още нещо" в Българската академия на науките. Те представиха авторските си хореографии пред академици, член-кореспонденти, професори, доценти, учени и гости на БАН. На сцената на големия салон на академията младите таланти, ръководени от проф.д.изк. Анелия Янева, изиграха разнообразни по характер, настроение и стилове хореографии - сола, дуети, трио.

В танцовото представление присъстваше стилистиката на степ танца - "Радиото свири", съвременния танц - "Дъжд от падащи звезди" и неокласиката - " Лунен лъч в уханен мрак". Бяха представени още танцови произведения със силен драматичен заряд като "Изневяра", "Сън" и "Сама". Спектакълът включваше още хореографиите "Ако ти не съществуваше" и "Желанието да обичаш", които студентите изиграха с финес и грация.  Не липсваха и комични номера като "В червено и черно" със завладяващото изпълнение на Александър Димитров, "Отпий и от мен" в постановката на Елена Вълчева с партньорството на Емил Миланов и "Ало, такси" на Лилияна Крумова и Никола Костадинов. Истински трагизъм показа танцът "На моето неродено дете", блестящо изграден от Мария Ангелова, а умиротвореното представяне на "недостъпните богини"  се видя в хореографията "Каста дива".

Освен танци по френски шансони, испански и италиански хитови песни, беше застъпена и българската естрада, реализирана като танцова импресия на студентите от първи и втори курс, специалност "Съвременна хореография". Те показаха авторски хореографии по малко познати или вече забравени песни на Лили Иванова, Орлин Горанов, Мими Николова, а също така и по хитови изпълнения на Деси Добрева, Невена Цонева, Мария Илиева и Графа.

Младите таланти се радваха на голям зрителски интерес, съпроводен с бурни аплодисменти. Доброто представяне на студентите им дава шанс да гостуват отново в Българската академия на науките още в края на тази годината.
След концерта в София възпитаниците на Югозападния университет се отправят към Созопол, където ще участват в Международния фестивал "Музите". Там те ще танцуват в два самостоятелни спектакъла и два семинара, подготвени от проф.д.изк. Анелия Янева и Чан Тхе Чунг - преподавател по "Дуетен танц" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и премиерсолист на балет "Арабеск".

Спектакълът, организиран по покана на Института за изследване на изкуствата в София и осъществен по проект на НИР към ЮЗУ "Неофит Рилски", премина под надслов "Час за изкуство" - Art Hour.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов