Избрани Новини

Подписка против посегателството над Вапцаровия музей тръгна в Банско

Членовете на клуба на военноинвалидите в Банско я инициираха

Членовете на клуба на военноинвалидите в Банско инициираха гражданска подписка против посегателството над къща - музей „Никола Вапцаров” да стане чужда собственост с неизвестно и съмнително бъдеще предаде Дарик. Досега са събрани над 50 подписa, като банскалии изразяват масово недоволство наследниците на Вапцаров да станат съсобственици на къщата - музей. Любен Стефанов, който е един от инициаторите на подписката заяви, че тя ще бъде предоставена на медиите.

Спорът между наследниците и община Банско за собствеността на къщата-музей "Никола Вапцаров” е дългогодишен. Според банскалии, ако наследниците на поета са истински патриоти, за каквито се представят, то те трябва публично да се откажат от неоснователните си претенции.

Фрапиращ е случаят, когато само преди месец наследниците на великия поет Никола и Светла Вапцарови и синовете им Борис и Никола влязоха в музея и отказаха да си тръгнат след приключване на работното време на музея с мотива, че са си в техния имот. Тогава се стигна и до намеса на полицията,  която изведе Вапцарови с белезници.

Преди няколко дни се оказа, че съществува документ, а именно декларация от 1974 година за отказ от къщата на Никола Вапцаров, подписана и нотариално заверена от брата на поета - Борис . Декларацията е предоставена в община Банско и ще бъде приложена към материалите по делото. Въпросът е дали с тази декларация Върховният административен съд ще ревизира своето решение от 1998 година, с което присъжда близо 1/2 от родната къща на Никола Вапцаров на наследниците на брат му Борис.

Къщата-музей  „Никола Вапцаров” е първият държавен музей в Банско, открит по настояване на Елена Вапцарова през 1952 година и е обявен за исторически паметник на културата от 1973 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)