Избрани Новини

ЮЗУ обсъди сътрудничество с университета в Нови Сад

Обсъдени бяха и предложения за обмен на студенти

Деканът на Техническия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р инж. Иванка Георгиева и ръководителят на катедра „Технологично обучение и професионално образование“ проф. д-р Сашко Плачков представиха свои доклади в Международната научна конференция ITRO 2016  (INFORMATION TECHNOLOGY AND DEVELOPMENT OF EDUCATION). Участие в научния форум, организиран от Техническия факултет „Михайло Пупин“ към Университета в Нови Сад, Сърбия взеха още д-р Филип Цветанов, гл. с. д-р инж. Евдокия Петкова и д-р Емилия Тошева.

Доц. д-р инж. Иванка Георгиева представи пленарен доклад, посветен на международните стандарти за инженерно образование и опитът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в тази насока. Разработката на доц. д-р инж. Георгиева бе посрещната с интерес и послужи като основа за ползотворни дебати сред участниците от Европа, Русия, Азия и САЩ. 

Интерес сред участниците предизвика и докладът на проф. д-р Сашко Плачков, който е съвместна разработка с неговата докторантка инж. Василиса Павлова. Разработката на проф. д-р Плачков е посветена на емпирично проучване, свързано с интегрирането на тримерното моделиране в процеса на обучението на учениците по технологии и предприемачество.

Като гост в работата на конференцията взе участие и гл. ас. д-р Филип Цветанов от катедра „Комуникационна и компютърна техника и технологии“, който се запозна със съвременно оборудване за практически упражнения и методиката на тяхното провеждане. На постерна  сесия бяха представени и докладите на гл. ас. д-р инж. Евдокия Петкова и д-р Емилия Тошева от катедра „Технологично обучение и професионално образование“.

По време на форума деканът на Техническия факултет в Зренянин проф. д-р Драгица Радосав, зам.-кметът на града Душко Радишич и зам.-ректорът на Университета в Нови Сад проф. д-р Саша Орлович обсъдиха предложението от страна на Югозападния университет за сключване на двустранно споразумение, включително и по програмата „Еразъм+“ за обмен на студенти, докторанти и преподаватели. По този повод доц. д-р Георгиева даде интервю, излъчено по сръбската телевизия Santos.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов