Избрани Новини

Две села в Симитлийско отбелязаха Свети Дух в аванс

Нов храм на "Свети Дух” бе изграден преди години със средства на Димитър Мицов

Симитлийското село Крупник отбеляза църковния празник Свети Дух. Параклисът „Света Троица”в Крупник отвори врати за празнична литургия рано тази сутрин. Десетки жители на Крупник се стекоха на обяд, когато отец Величко и отец Бисер поръсиха всички със светена вода за здраве и осветиха 4 казана курбан. Кметът Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска запалиха свещ за здраве и поздравиха всички празнуващи.

Крупничани разказват, че параклисът „Света Троица” е построен на мястото на турска джамия. Вярва се, че на мястото е имало минерални извори, а там, където е издигнат параклисът, местните все още наричат „турското”. Божият храм е построен 1995 година с дарения на миряни от селото и до днес за Свети Дух се отслужва празнична литургия и се раздава курбан за здраве.

Село Сенокос също отпразнува Свети Дух в аванс, където в живописната картина на планината се е сгушил малък параклис наречен на Света Троица. За Свети Дух миряни се събират и край параклиса във Везенкова махала в село Сенокос. Сравнително новият храм на  „Свети Дух” бе изграден преди години с лични средства на Димитър Мицов, родом от Везенкова махала, който в момента живее в Кресна. Потомци на махалата, които в момента живеят в село Черниче, Брежани, Благоевград, Симитли, се бяха събрали на обща трапеза да почетат празника на родното място. Отец Яне отслужи празнична литургия и благослови храната и всички присъстващи миряни. Кметът Апостолов запали свещ и в Сенокос заедно с председателя на общински съвет Симитли Владимир Христов. Гостите бяха забавлявани с жива музика, а хора и веселие не липсваха. На 20 юни, когато е празникът „Св. Дух” в Симитлийско празнуват още Полето, Железница, Сушица и Черниче.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов