Избрани Новини

Глобиха лекарка и главна сестра от Дупница за подменена кръвна проба

Направили "услуга"на колегата им д-р Дамов, който бил пиян на дежурство

С глоби от по 734.96 лв. се разминаха д-р Весела Джорджева от Спешния център в Дупница и главната сестра на вътрешно отделение при общинската болница Виолета Михайлова, които седнаха на подсъдимата скамейка заради подменената кръвна проба на колегата им д-р Дамов, станал прочут покрай скандал, че е бил пиян на дежурство, по време на което почина една от пациентките му, съобщава Struma.bg.

Състав на Окръжния съд в Кюстендил призна двете жени за виновни в това, че за времето от 17 часа на 06.10.2012 г. до 14:30 часа на 08.10.2012 г. са попречили на орган на властта - разследващ полицай от РУП - Дупница, да изпълни задълженията си по установяване на обективната истина, включваща изясняването на въпроса за употреба на алкохол от дежурния лекар във вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД, а именно д-р А. Дамов, като са подменили кръвната проба, взета от д-р Дамов за извършване на химическа експертиза за определяне на концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта му.

Два дена след скандала стана ясно, че подменената кръв е на жена с онкозаболяване, а малко по-късно и че е на старшата на отделението Виолета Михайлова, която предоставила своя кръв, а лекарката е поставила съдовете с кръвта в металния контейнер за съхранение и транспортиране на кръвните проби. Двете жени бяха застрашени от присъди до три години лишаване от свобода, а лекото наказание е заради чистите им досиета и разкаянието им.

Скандалът с подменените кръвни проби е от октомври 2012 година, когато в общинската болница в Дупница почина 35-годишната Павлина Спасова от Перник. Минути след смъртта на жената нейните близки обвиниха д-р Дамов, по време на чието дежурство пациентката издъхна, че е бил пиян на работното си място и сигнализирали в полицията. Направеният от служители на РУП - Дупница тест с дрегер показал, че медикът е с 2,47 промила алкохол в издишания въздух.

Тогава той беше наказан с едногодишно предупреждение за уволнение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)