Избрани Новини

Деца карат ваканция на полето

Трябва да помагат на родителите си в тютюневите ниви

Полето замества морето за стотици деца на тютюнджии в Неврокопския край. Малчуганите, които завършиха училище, нямат много време за игри, защото трябва да помагат на родителите си. И са наравно с тях в тютюневите ниви. Не се оплакват, че през ваканцията им се налага да работят.

„Малко са тези, които успяват да отдъхнат на море или на планина. Семействата нямат пари за такива сериозни разходи", споделят кметове на населени места в Неврокопско. Учениците са наясно, че през летните месеци ги чака усилна работа по отглеждането на тютюна. На практика те сменят ученето с труд на полето. "Просто нямат избор, трябва да помагат на родителите си. Свикнали са на труд и не се оплакват", твърди кметът на гърменското село Осиково Митко Дедьов. Децата и в другите съседни на Гърмен общини знаят как се отглежда тютюн. В тамошните села често може да се видят 10-12 годишни момичета и момчета, които са на полето с мотики в ръка. Те изпълняват всички процедури по отглеждането на "зеленото злато" - сеене, опрашване, копаене, бране, низане.

"Тази година засадихме цели 6 дка. Без нашата помощ родителите ни няма сами да се справят. Днес сме сами, тъй като те са на сено. Не ни е за пръв път. Ако не работим, няма да спечелим достатъчно пари, за да живеем нормално", признава Нефисе, която е на нивата с по-малкия си брат. Двамата знаят, че с труда си ще могат да се сдобият с нови неща. С парите от тютюна родителите им купили преди време колело, пращали ги на екскурзия, дори на море. „Първо е нужно да се осигурят пари за храна, а ако остане някой лев, то родителите ни решават за какво да се похарчат", казва девойката, цитрана от standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов