Избрани Новини

Японски хористи ще изпълняват творби на Панчо Владигеров

Проф. Асакава е написал книга за българския композитор

Смесен хор "Силенус" от град Кофу, Япония и групата за стари градски песни "Нежни звуци" при Народно читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград ще изнесат днес съвместен концерт. Входът е свободен за всички жители и гости на града. Концертът е от 18 часа в зала "Аудиториум" в централната сграда на Американския университет в Благоевград.

Преди това в зала 5 на Община Благоевград се проведе среща във връзка с японско-българския приятелски концерт. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова представи диригента на смесен хор "СИЛЕНУС" г-жа Асакава и нейния съпруг проф.Асакава, преподавател по пиано в Токийския университет и голям почитател на творчеството на Панчо Владигеров. Той е събрал цялата библиография за българския композитор и е издал книга за него.

Хор "Силениус" е гостувал преди 10 годин в България с концерти във Варна и Шумен, родното място на маестро Владигеров. Тази вечер хорът ще изпълни негови творби, а също така популярни песни от световния класически репертоар - английски, американски, италански и др. Проф. Асакава също ще изсвири на пиано свои любими пиеси.

Г-жа Шопова съобщи, че се надява този културен обмен да продължи и занапред и съобщи новината, че ансамбъл "Пирин" тръгва на турне в 7 града из Франция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов