Избрани Новини

Приятелски концерт събра японци и българи на една сцена

Звучаха оперни арии, шлагери и Панчо Владигеров

Смесен хор "Силенус" от град Кофу, Япония и групата за стари градски песни "Нежни звуци" при Народно читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград изнесоха днес приятелски съвместен концерт. Входът бе свободен за всички жители и гости на града, музикалното събитие се проведе в зала "Аудиториум" в централната сграда на Американския университет в Благоевград.

Диригент на смесен хор "СИЛЕНУС" е г-жа Казуе Асакава. Съпругът й проф.Асакава е преподавател по пиано в Токийския университет и голям почитател на творчеството на Панчо Владигеров. Той е събрал цялата библиография за българския композитор и е издал книга за него. Концертът започна с любимите му творби на Панчо Владигеров, които професорът изпълни за изпълнилата залата публика. Освен благоевградчани имаше  японци - студенти и докторанти от АУБ и ЮЗУ.

Поздрав към гостите от Страната на изгряващото слънце отправи групата за стари градски песни "Нежни звуци" при читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград. Веднага след тях хор "Силенус" изпя популярни американски, английски, руски и др. песни, за да завърши на бис с българска. Младият пианист Юсуке Хосака също отправи поздрав към домакините с произведения на маестро Големинов, а оперният певец - тенорът Арудо Осава, изпълни арията на Каварадоси от "Тоска" на Пучини.

Накрая гостите сред много аплодисменти си тръгнаха с цветя и подаръци с обещание за нова визита и нови срещи и тук, и в Япония.

Хор "Силениус" е гостувал преди 10 години в България с концерти във Варна и Шумен, родното място на маестро Владигеров. В Благоевград гостува за първи път.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов