Избрани Новини

Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи в Благоевград

По около четирима души на ден търсят медицинска помощ

Случаите на хора, ухапани от кърлежи в Благоевград зачестяват, предупреждават от Регионалната здравна инспекция. По около четирима души на ден търсят медицинска помощ в кабинетите на личните лекари в областния град. Медиците предупреждават да бъдем внимателни, защото паразитите мога да пренасят заразни болести.

При ухапване от кърлеж задължително трябва да се потърси лекарска помощ, категорични са медиците. В много от случаите обаче пациентите сами се опитват да вадят кърлежите от тялото и след това се получават усложнения, обясниха лекари.

Д-р Зорка Иванова: "Има си правила, по които се вади кърлеж: да се обработи раната със йодасепт, да се третира, да се пие ако трябва антибиотик- зависи от състоянието на пациента.”

30 дни след изваждането на кърлежа трябва да се направят изследвания за лаймска болест.

Д-р Зорка Иванова: "Много от пациентите не ги правят, защото това не се поема от касата, а струва около 30 лева, обаче, за да са спокойни, моят съвет е да правят това изследване.”

От кметството в Благоевград казаха, че през следващата седмица отново ще бъде направена дезинфекция против кърлежи на тревните площи, както в центъра на града, така и в кварталите, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов